De maxi-jurk heeft bovenaan bij de hals een tunneltje waar sierband doorheen wordt gehaald; dat zorgt voor fijne rimpeltjes en dient meteen als schouderbandjes. De geborduurde bandjes worden bovenop de schouders vastgestrikt en zijn onderaan voorzien van gekleurde veertjes. Flosjes (kant-en-klaar gekochte kwastjes) aan de uiteinden naaien kan ook. Neem voor dit model een soepele stof die luchtig aanvoelt.
Wie nog een leuk soepel lapje heeft liggen, maakt in één moeite door deze top erbij. Die is afgeleid van de jurk, maar heeft bandjes van dezelfde zwarte stof. Je kan de bandjes dus naaien of er kant-en-klaar sierband voor kopen; sneller klaar dus.
STOF KIEZEN
Voor een strandjurk wil je graag een heerlijk soepele stof die als een luchtige bries aanvoelt. Dus kies een soepelvallende stof die ook vrij licht van gewicht is, maar die wel mooi valt. Je wil bijvoorbeeld niet een jurk van een stof die uitstaat. Te licht en doorzichtig is het ook niet helemaal. En een te zware stof betekent simpelweg te veel stof om je lijf op warme dagen.
Geschikt zijn viscose- of Tencel-kwaliteiten. Beide zijn gemaakt uit natuurlijk grondstoffen (cellulose) dus dragen prettig, zijn goed vochtopnemend en makkelijk wasbaar. Én ze verwerken prettig. Daarbij is Tencel een luxere viscosekwaliteit – met mooie matte glans – die bovendien op duurzame wijze wordt geproduceerd.
Ook fraai en geschikt voor een maxi-jurk zijn viscose stoffen in een crêpeweefsel. Crêpe is altijd een stof die heel soepel om je lijf valt. Ze kan gemaakt zijn van veel verschillende grondstoffen, maar voor de zomer is viscose ideaal, of eventueel een mix van viscose met polyester erdoor, een zogenaamde ‘blend’.
Soepel dun linnen kan ook erg mooi zijn, maar let erop dat je dan echt voor een lichtere kwaliteit gaat. Linnen is zowel de naam van de grondstof als de stof zelf. Linnen is zo oud als de weg naar Rome. Het wordt gemaakt van vezels van de vlasplant. Is heel sterk, draagt heerlijk, heeft een mooie weefstructuur.
Ook heel geschikt: een linnenblend. Dat is linnen gemengd met bijvoorbeeld viscose of polyester.
Wat je ook kiest, ga lekker naar de stoffenwinkel of de markt. Rol de stof een stuk af en houdt hem gewoon even voor om te zien of je tevreden bent over het effect. Omdat een top een minder groot item is kun je daar meer verschillende stoffen voor gebruiken. We zeggen nog net niet: ‘Alles kan’ voor zo’n top, want te stug of zwaar is niet mooi. Maar kijk naar het effect van een stof die je wat bij elkaar gerimpeld vasthoudt en maak je keuze. Succes!